«Θέατρο σκιών» η σύναξη των προέδρων για τα λογιστικά βιβλία στο President.

Με ηχηρές απουσίες και σαφώς κατώτερη του αναμενομένου συμμετοχή ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη που συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στο ξενοδοχείο President της Αθήνας. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το φορολογικό, ωστόσο η συνάντηση έδωσε αφορμή να έλθει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το ρήγμα που βαθαίνει στο εσωτερικό της οργάνωσης.
 
Ο κ. Καραμίχας έκανε λόγο για «πρόσωπα που ζουν τη συνεταιριστική τους μοναξιά, τους έχει αποβάλει πλέον το συνεταιριστικό κίνημα και τους θεωρεί παράδειγμα προς αποφυγή».
Στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Αμυνταίου, Γ. Γιαννιτσόπουλου –ο οποίος, όπως είχε προαναγγείλει, δεν έδωσε το παρών ακολουθούμενος και από άλλα «μεγάλα ονόματα» του χώρου- απάντησε αρχικά με αιχμές ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κ. Σκιαδάς κάνοντας λόγο – σε έντονο ύφος- για «απόντες που παραπληροφορούν» και υπερασπιζόμενος τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η οργάνωση. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση απέναντι «σε ένα πολιτικό προσωπικό που πλέον δεν αποφασίζει αλλά περιορίζεται να εκφράζει επιφυλάξεις».
 
Πολύ πιο αιχμηρός, ωστόσο, ήταν ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχας ο οποίος στο περιθώριο της εκδήλωσης και ερωτώμενος από το Agronews μίλησε για «πρόσωπα που ζουν τη συνεταιριστική τους μοναξιά, τους έχει αποβάλει πλέον το συνεταιριστικό κίνημα και τους θεωρεί παράδειγμα προς αποφυγήν» για να καταλήξει με νόημα: «Ο καθένας πρέπει να μετράει τον ίσκιο του στο φως της ημέρας».
 
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο κ. Γιαννιτσόπουλος, εξηγώντας την απόφασή του να μην παραστεί στη σύσκεψη, όχι μόνο είχε καταλογίσει στην ΠΑΣΕΓΕΣ απουσία προτάσεων και διαβούλευσης με τα μέλη της όσον αφορά το φορολογικό  αλλά έθετε ευθέως ζήτημα νομιμοποίησης του κ. Καραμίχα υποστηρίζοντας ότι από τις 30/6/2012 δεν νομιμοποιείται να υπογράφει πρόσκληση στη Συνομοσπονδία.
 
Στο περιθώριο της σύσκεψης, πάντως, δεν ήταν λίγοι οι εκπρόσωποι των Ενώσεων που έκαναν λόγο για «ανάγκη του συνεταιριστικού κινήματος να αλλάξει ριζικά τον εαυτό του, να επαναπροσεγγίσει τη σημερινή κοινωνία και πραγματικότητα» ενώ άφηναν αιχμές για τα αντανακλαστικά και την ικανότητα της ΠΑΣΕΓΕΣ να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.
 
Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Παναιγιάλειου Ένωσης, Κ. Παπαβασιλείου ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «πρέπει να πούμε ορισμένες αλήθειες και να αλλάξουμε ρότα. Να κάνουμε αυτοκριτική και να παραδεχθούμε την παρακμή μας και πως για μεγάλο χρονικό διάστημα ωραιοποιούσαμε μια κατάσταση»». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα σημερινά ασφυκτικά δεδομένα δε επιτρέπουν πλέον κάτι τέτοιο. Διευκρίνισε, πάντως, στη συνέχεια ότι δεν αναφέρεται προσωπικά στη σημερινή διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ.
 
«Ναι» στα βιβλία αλλά με πλαφόν
 
Στη δική του ομιλία κι εκφράζοντας την γραμμή της ΠΑΣΕΓΕΣ για το φορολογικό, ο  κ. Καραμίχας τάχθηκε υπέρ της τήρησης βιβλίων, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα τεθεί ένα εισοδηματικό όριο ώστε να εξαιρεθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες. «Για να μη μας πουν μαξιμαλιστές τασσόμαστε με την πρόταση που, όπως λέγεται, έχουν καταθέσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δηλαδή την εξαίρεση όσων αγροτών έχουν μικτό (αγροτικό) εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Εάν υιοθετηθεί αυτό το πλαφόν, αυτομάτως θα τεθούν εκτός λογιστικών βιβλίων το 60-70% των αγροτών.
 
Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΠΑΣΕΓΕΣ, το μέσο ετήσιο κόστος για την τήρηση λογιστικών βιβλίων από έναν επαγγελματία του χώρου θα κυμανθεί στα 700 ευρώ. «Θεωρούμε ότι το να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι μικρομεσαίοι παραγωγοί είναι αδιανόητο αλλά και ατελέσφορο», σημείωσε ο κ. Καραμίχας προσθέτοντας ότι σήμερα το 80% της αξίας της αγροτικής παραγωγής σήμερα αντιστοιχεί μόλις στο 20% των αγροτών. 
 
Η ΠΑΣΕΓΕΣ  ζητάει όλα ανεξαιρέτως τα κόστη παραγωγής να συμπεριλαμβάνονται στα "έξοδα" που θα καταγράφονται στα βιβλία ενώ, όπως αναφέρθηκε, οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών θέλουν και τα ποσά από τις κοινοτικές επιδοτήσεις όπως και τις αποζημιώσεις να λογίζονται και να συμπεριλαμβάνονται στα "έσοδα" που θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του καθαρού αγροτικού εισοδήματος.
 
«Όχι» στο συντελεστή 13%
 
Ενστάσεις διατύπωσε και για το συντελεστή  13% στον οποίο φαίνεται ότι έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο. Η ΠΑΣΕΓΕΣ αντιπροτείνει το χαμηλότερο συντελεστή του ισχύοντος καθεστώτος, δηλαδή 10% για τη φυτική παραγωγή και το 50% αυτού, δηλαδή 5% για τους κτηνοτρόφους τους οποίους, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, «θα έπρεπε να επιβραβεύουμε με μετάλλιο για την ενασχόλησή τους με τον κλάδο παρά τις τόσες αντιξοότητες».  
 
 Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για καθιέρωση ηλεκτρονικού τιμολογίου ώστε να ελέγχεται ανά πάσα στιγμή η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της «ψαλίδας» των τιμών από το χωράφι στο ράφι.
 
 
«Αιτία πολέμου» η φορολογία των αγροτεμαχίων
 
«Κόκκινο πανί» για την ΠΑΣΕΓΕΣ φαίνεται ότι θα αποτελέσει η φημολογούμενη φορολόγηση των καλλιεργήσιμων αγροτεμαχίων το οποίο ο Τζ. Καραμίχας χαρακτήρισε επινόηση «διεστραμμένων εγκεφάλων» και ξεκαθάρισε ότι είναι «μη διαπραγματεύσιμο για εμάς». «Δεν είναι δυνατόν εκτός από το εισόδημα και την υπεραξία που παράγεται από την αγροτική εργασία, να φορολογούνται και τα μέσα παραγωγής όπως είναι το χωράφι», σχολίασε χαρακτηριστικά. 
 
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει τους φημολογούμενους σχεδιασμούς της στα φορολογικά των αγροτών, ο κ. Καραμίχας τόνισε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ -όπως ο ίδιος θα εισηγηθεί στο Δ.Σ.- θα προσφέρει πολιτική κάλυψη σε οποιαδήποτε κινητοποίηση των αγροτών που θα γίνει με αφορμή αυτό το θέμα. "Κι αυτό είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά επί της προεδρίας μου", σημείωσε.  
 
"Εαν προσθέσουμε τα μέτρα που πέρασαν στο πολυνομοσχέδιο -μείωση επιστροφών ΦΠΑ και αγροτικού πετρελαίου, περικοπή αγροτικών συντάξεων, αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ, αύξηση ορίου ηλικίας των αγροτών στα 67 έτη- και αυτά που σχεδιάζονται τώρα, ο συνολικός λογαριασμός για τους αγρότες αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή όσο είναι περίπόυ το σύνολο των επιδοτήσεων (2,2 δισ. ευρώ) που εισπράττουν οι παραγωγοί μέσω των επιδοτήσεων της Ε.Ε.". 
 
Βολές εναντίον Τσαυτάρη, λάβρος κατά Σκανδαλίδη για το "δάνειο Κοντού"
 
O πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προέκυψε εσχάτως με το περιβόητο "δάνειο Κοντού" για το οποίο επιτέθηκε καταρχήν στο Αθ. Τσαυτάρη: "Είπα επί λέξει στον υπουργό ότι είναι αδιάβαστος καθώς ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι δεν έχει αποπληρωθεί μέχρι στιγμής ούτε ευρώ. Αυτό δεν είναι αλήθεια", είπε κι εξήγησε: "Από μια πρώτη δική μου έρευνα στα στοιχεία προκύπτει ότι τουλάχιστον 15-20 εκατ. ευρώ έχουν αποπληρωθεί. Υπάρχει Ενώσεις που έχουν πληρώσει τα ποσά, άλλες που θέλουν αλλά δε μπορούν-όπως ακριβώς ισχύει και για πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και γι'αυτές έχουμε επανηλειμμένα ζητήσει ρύθμιση χωρίς όμως να εισακουόμαστε. Υπάρχουν τέλος και αυτές που έχουν χρεοκοπήσει", τόνισε ο κ. Καραμίχας. 
Πιο οξύς ήταν οι χαρακτηρισμοί εναντίον του προηγούμενου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη τον οποίο κατηγόρησε ότι "δεν εμφανίστηκε ποτέ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της Ελλάδας και του κλάδου". 
"Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για κρατική ενίσχυση -όπως κατήγγειλε στην Κομισιόν γνωστός αλευροβιομήχανος- αλλά για δάνειο το οποίο αφενός δόθηκε -και ορθώς- από την πολιτεία σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον αγροτικό κόσμο. Αφετέρου το επιτόκιό του πληρώθηκε τον πρώτο χρόνο με παρακράτηση από το de minimis και στη συνέχεια με επιτόκιο 12% στην Αγροτική Τράπεζα", ανέφερε. 
"Παίζεται πολύ χοντρή κοροϊδία πάνω στο θέμα", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι "έχουμε πλέον πεισθεί ότι υπάρχει ένα σχέδιο αρνητικής δημοσιότητας για τον αγροτικό κόσμο όποτε τίθεται επί τάπητος ένα σοβαρό ζήτημα που μας αφορά". 
 
"Κερδοφόρος εις βάρος των αγροτών ο ΕΛΓΑ"
 
Ευθεία επίθεση ο κ. Καραμίχας εξαπέλυσε και εναντίον του επικεφαλής του ΕΛΓΑ, Θ. Σαρρή για τον οποίο τόνισε ότι "παρουσιάζει ως κερδοφόρο των ΕΛΓΑ αφού δεν επιτελεί το έργο του, δηλαδή να πληρώνει αποζημιώσεις σε αυτούς που τις δικαιούνται αλλά μόνο εισπράττει" ενώ πρόσθεσε ότι "παρουσιάζεται ως επιτυχημένος μάνατζερ και εξυγιαντής του ΕΛΓΑ εις βάρος των αγροτών και αξιοποιώντας τις δημόσιες σχέσεις του με τον Τύπο λόγω της παλιάς θητείας του στον ΟΠΑΠ". 
 
Νόμος για τους συνεταιρισμούς 
 
Ο κ. Καραμίχας αναφέρθηκε στο θέμα του νόμου 4015 για τους συνεταιρισμούς αποκαλύπτοντας ότι, βάσει πληροφόρησης από το υπουργείο, την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία θα θεσπίζεται η εξάμηνη παράταση. 
Το έτερο "καυτό" ζήτημα, ωστόσο, είναι αυτό των αστικών και ποινικών ευθυνών των διοικήσεων των Ενώσεων. Επ' αυτού, όπως δήλωσαν τόσο ο κ. Καραμίχας όσο και ο κ. Σκιαδάς, έχει καταθέσει πρόταση-τροπολογία στον κ. Τσαυτάρη ο οποίος, ωστόσο, δεν την υιοθέτησε εξ ολοκλήρου και μετέθεσε τα νεότερα για νομοσχέδιο του δικού του υπουργείου το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και στη συνέχεια έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το Γενάρη του 2013. 
"Εάν ούτε τώρα δοθεί λύση στο πρόβλλημα και, ειδικά, αν υποψιαστούμε σκοπιμότητες και υστεροβουλίες, θα πρέπει να δράσουμε δυναμικά. Ας μαζευτούμε 500 νοματαίοι και ας πάμε να καταλάβουμε επ' αόριστον το υπουργείο. Άλλη λύση δε βλέπω πραγματικά", ανέφερε ο κ. Καραμίχας.  
Πηγή agronews
(0 ψήφοι)
close

Εγγραφείτε για να είστε σε επαφή μαζί μας!!!

Γίνε ο πρώτος που θα μαθαίνει για τις ειδικές προσφορές και τα τελευταια νέα μας.

Ελέγξτε την Privacy Policy & Terms of use
Μπορείτε να διαγραφείτε από την λίστα email οποιαδήποτε στιγμή