Η «επέλαση» των έξυπνων μηχανών

Η John Deere επενδύει κάπου 4,5 εκατ. δολάρια την ημέρα σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων
Η «επέλαση» των έξυπνων μηχανών
 
Την επέκτασή της σε νέες αγορές της γεωργίας αλλά και σε άλλους -εντελώς διαφορετικούς- τομείς με βασικό όχημα τις τεράστιες επενδύσεις στις «έξυπνες μηχανές» του μέλλοντος, επιδιώκει η John Deere στο πλαίσιο της ευρείας επιχείρησης «αύξησης των πωλήσεων», που έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθεί έως το 2018.
 
 
Σύμφωνα με διαρροές από τα κεντρικά γραφεία του παγκόσμιου κολοσσού στο Moline του Ιλινόις των ΗΠΑ αλλά και με σχετικές δηλώσεις του διεύθυνοντος συμβούλου, τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις της John Deere αυξάνονται ετησίως κατά 7%, ενώ ο νέος στόχος που τίθεται κάνει λόγο για αύξηση 9% κάθε χρόνο και καταγραφή ενός τζίρου 50 δις δολαρίων μέχρι το 2018 –πρόκειται ουσιαστικά για τον διπλάσιο από τον αντίστοιχο του 2010. 
 
Νέο χαρτοφυλάκιο προϊόντων
Αυτές οι επιπλέον πωλήσεις που απαιτούνται για να καλυφθεί ο στόχος, σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας, αναμένεται να βρεθούν από τις αγορές έξω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, μια προσπάθεια η οποία έχει ήδη ενταθεί σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια.
 
Παράλληλα παρατηρείται μια τάση κάλυψης των κενών στο χαρτοφυλάκιο αγροτικών μηχανημάτων της εταιρείας μέσω εξαγορών, οι οποίες ουσιαστικά τοποθετούν την John Deere σε νέες αγορές του κλάδου της γεωργίας, όπως ο δασικός εξοπλισμός, που θεωρείται ιδιαίτερα πρόσφορος για επενδύσεις αλλά και δυνητικά πολύ κερδοφόρος, ενώ υπάρχουν βλέψεις και στον κλάδο του αρδευτικού εξοπλισμού.
 
Παράλληλα όπως σημειώνεται, έμφαση θα δοθεί και στον κλάδο του πρόσθετου γεωργικού εξοπλισμού, ο οποίος, παρόλο που καταλαμβάνει το 20% των πωλήσεων της εταιρείας, είναι υποτιμημένος, και ειδικά στην Ευρώπη.
 
Στην άκρη του κόσμου με μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα
Παράλληλα η John Deere, που δραστηριοποιείται υπερεντατικά στις ΗΠΑ, εξετάζει τώρα την επέκτασή της και σε πιο μακρινές περιοχές χτίζοντας νέες εγκαταστάσεις στη Βραζιλία και την Ινδία. Έτσι επένδυσε πρόσφατα πάνω από 1 δις δολάρια για τη δημιουργία επτά νέων μονάδων, ενώ, όπως υποστηρίζει, έρχονται κι άλλες νέες επενδύσεις, οι οποίες θα είναι περισσότερες από ποτέ.
 
Βέβαια εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις σε νέα προϊόντα, η «επιχείρηση αύξηση των πωλήσεων» της John Deere, όπως προαναφέρθηκε, αφορά και κονδύλια της τάξης του 1,3 δισ. δολαρίων στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Όλα αυτά μεταφράζονται σε επενδύσεις περίπου 4,5 εκατ. δολαρίων την ημέρα, πολλά από τα οποία μάλιστα απορροφώνται στην κατασκευή κινητήρων που θα συμμορφώνονται με τους ολοένα αυστηρότερους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων.
 
Τμήμα Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Μια γεύση από τα υψηλής τεχνολογίαςε εργαλεία με τα οποία η John Deere σχεδιάζει το μέλλον δίνει μία επίσκεψη στο τμήμα Τεχνολογίας και Καινοτομίας της μονάδας στην πόλη Moline.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για παράδειγμα, παρουσιάζει η τεχνική σχεδίασης και κατασκευής της καμπίνας ενός τρακτέρ. Ένα από τα υπερσύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι το σύστημα για την παρακολούθηση της κίνησης των ματιών του οδηγού ενόσω χειρίζεται ένα τρακτέρ.
 
Οι οδηγοί φοράνε ένα ζευγάρι ειδικά γυαλιά τα οποία διαθέτουν δύο κάμερες, η μία εστιάζει στο μπροστά οπτικό πεδίο της καμπίνας και η δεύτερη στο μάτι του χειριστή.
Αυτή η τεχνολογία αποκαλύπτει μάλιστα ενδιαφέρουσες πληροφορίες, όπως το γεγονός πως οι οδηγοί των τρακτέρ ξοδεύουν μόνο το 6% της ώρας που βρίσκονται στο τρακτέρ κοιτάζοντας μπροστά. Τον υπόλοιπο χρόνο τον μοιράζονται κοιτώντας τον τερματικό σταθμό GreenStar (24%), κοιτώντας τον κινητήρα (16%), ελέγχοντας διάφορες λειτουργίες (26%) και μιλώντας στο κινητό τηλέφωνο ή σερφάροντας στο internet (24%).
 
Ένα άλλο εργαλείο που χρησιμοποιεί η John Deere είναι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, το οποίο βοήθησε στο σχεδιασμό της καμπίνας των 6R και 7R. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μετράει την εγκεφαλική δραστηριότητα και χρησιμοποιείται για να βεβαιωθεί η εταιρεία πως ο οδηγός δεν βομβαρδίζεται με πληροφορίες  την ώρα που χειρίζεται το τρακτέρ, αλλά και πως δεν νιώθει βαριεστημένος.
 
Machine Sync: Δοκιμή  στον αγρό
Το σύστημα Machine Sync, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου,  επιτρέπει στο χειριστή της αυτοκινούμενης κομπίνας να ελέγχει και το τρακτέρ με τη δεξαμενή που κινείται παραπλεύρως. Το σύστημα ήδη δοκιμάζεται στον αγρό, από όπου και το φωτογραφικό στιγμιότυπο. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας παραμένουν μυστικό, η εταιρεία όμως διαβεβαιώνει πως η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο και μέγεθος παρελκόμενου με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μία κάμερα. Η τηλεμετρία άλλωστε είναι ένας τομέας που ενδιαφέρει πολύ την John Deere διότι θα της ανοίξει το δρόμο να ικανοποιήσει διανομείς και αγρότες που επιθυμούν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. 
Πηγή agronews
(0 ψήφοι)
close

Εγγραφείτε για να είστε σε επαφή μαζί μας!!!

Γίνε ο πρώτος που θα μαθαίνει για τις ειδικές προσφορές και τα τελευταια νέα μας.

Ελέγξτε την Privacy Policy & Terms of use
Μπορείτε να διαγραφείτε από την λίστα email οποιαδήποτε στιγμή