Όσα πρέπει να ξέρετε για τη ροδιά

Με τις φυτεύσεις να υπολογίζονται πλέον στα 20.000 στρέμματα, από τα 1.000 που ήταν το 2005, και τη ζήτηση να διευρύνεται σταθερά από το διεθνές εμπόριο, οι προοπτικές της εγχώριας καλλιέργειας ροδιάς παραμένουν ευνοϊκές. Ιδιαίτερα μάλιστα αν συνυπολογίσει κανείς τα παραδείγματα καλλιεργειών που βρίσκονται ήδη στον πέμπτο χρόνο και εμφανίζουν αποδόσεις που φτάνουν τους 2 τόνους.
 
 
Βέβαια από την άλλη τα προβλήματα των νέων φυτεύσεων με τον παγετό, η κατανομή των εκμεταλλεύσεων σε διάφορες παραγωγικές ζώνες, καθώς και η φήμη πως χρειάζονται μειωμένες καλλιεργητικές φροντίδες έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερες των αναμενόμενων αποδόσεις.
 
Ζει από 40 έως 50 χρόνια
Η ροδιά σχηματίζει σφαιρική κόμη, γίνεται θάμνος ή μικρό δέντρο (ύψος 4 έως 5 μ.), μπορεί όμως να φτάσει και το ύψος των 9 μ. Έχει πολλά κλαδιά τα οποία είναι δύσκαμπτα, με γωνίες και περισσότερα ή λιγότερα αγκάθια ανάλογα με την ποικιλία. Έχει ισχυρή τάση να σχηματίζει παραφυάδες. Η ροδιά αρχίζει να καρποφορεί από τον 3ο-4ο χρόνο, η μέγιστη παραγωγή επιτυγχάνεται στον 7ο χρόνο και η παραγωγική ζωή της διαρκεί επί 40 έως 50 χρόνια.
 
Ελληνικές και ξένες ποικιλίες
Οι βασικές ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα σήμερα είναι της Ερμιόνης (Νότια Ελλάδα) και η Αλμπάνικα (Βόρεια Ελλάδα) και σε μικρότερη κλίμακα διάφορες άλλες τοπικές ποικιλίες, όπως Ελμπασάνια, Καμπάδικα. Βέβαια η εξάπλωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην καλλιέργειά της ροδιάς έχει στηριχθεί κυρίως στην εισαγόμενη ποικιλία Wonderful (με ελλειψοειδή καρπό μεγάλο και μοβ-κόκκινο). Άλλες ξένες ποικιλίες είναι οι Balegal, Cloud κ.ά.
 
So Wonderful...
Η ποικιλία Wonderful, που κατέχει το 80% της παγκόσμιας αγοράς, προέρχεται από τη Φλόριντα των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα προτιμάται περισσότερο για το χυμό της παρά ως επιτραπέζιο προϊόν ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής οδηγείται στις αγορές του εξωτερικού. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες ποικιλίες ο καρπός της είναι μεγάλου μεγέθους, έχει σκούρο βαθυκόκκινο χρώμα και περικάρπιο μετρίου πάχους. Τα σπέρματα της ποικιλίας παράγουν χυμό εξαιρετικής ποιότητας (γεύση κρασάτη), υπεροχή που αντανακλάται στην υψηλότερη ζήτησή της σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες, εγχώριες και διεθνείς.
 
Η μετασυλλεκτική διάρκεια ζωής του προϊόντος αυτού είναι μακρά και μπορεί να διατηρηθεί για μήνες στο ψυγείο, σε θερμοκρασία απλής ψύξης, σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσίδη, ιδιοκτήτη της εταιρείας Ρόδι Ελλάς.
 
Με βάση τους μετρήσιμους δείκτες, τα δέντρα της ποικιλίας Wonderful είναι παραγωγικότερα και προσαρμόσιμα σε διαφορετικά κλιματολογικά και εδαφολογικά περιβάλλοντα.
 
Sweet Ερμιόνη...
Η ελληνική ποικιλία «Ερμιόνη» θεωρείται η ιδανική για το κλίμα της Πελοποννήσου, αλλά και για τα γούστα των καταναλωτών, αφού οι καρποί της έχουν γλυκιά γεύση και μαλακούς σπόρους.
 
Στα «μείον» συγκαταλέγεται το γεγονός ότι έχει μαλακή φλούδα, σαν σφουγγάρι, η οποία απορροφά την υγρασία, με αποτέλεσμα να τη βλάπτουν σοβαρά οι πολλές βροχοπτώσεις του φθινοπώρου και η υψηλή πρωινή υγρασία στις πεδιάδες. Γι’ αυτό και η Ερμιονίδα θεωρείται ότι διαθέτει το καλύτερο μικροκλίμα για την καλλιέργεια της ροδιάς.
 
Συστήματα φύτευσης
Οι αποστάσεις φύτευσης και το σχήμα διαμόρφωσης της κόμης πρέπει να εξασφαλίζουν τον καλό φωτισμό και αερισμό μεταξύ και εντός της κόμης των δένδρων, τη μέγιστη απόδοση/στρέμμα και την καλή ποιότητα καρπών.
 
Ως βέλτιστες αποστάσεις φύτευσης συνιστώνται οι 5 x 3,5-4 μ. στο θάμνο και στο δένδρο ή 5 x 2 μ. όταν πρόκειται για δημιουργία φράχτη. Όταν η φύτευση γίνεται σε μικρότερες αποστάσεις (για παράδειγμα 2 x 4 μ.), η παραγωγή τα πρώτα χρόνια είναι αυξημένη, αυτή όμως μειώνεται, καθώς τα δένδρα μεγαλώνουν, η καρποφορία μετατοπίζεται στην κορυφή των δέντρων, η συγκομιδή γίνεται δυσκολότερη και η ποιότητα των καρπών υποβαθμίζεται. Οι εμπορικοί οπωρώνες πρέπει να στοχεύουν σε αποδόσεις ≥2,5 τόνους/στρέμμα ικανοποιητικής ποιότητας καρπών.
(0 ψήφοι)
close

Εγγραφείτε για να είστε σε επαφή μαζί μας!!!

Γίνε ο πρώτος που θα μαθαίνει για τις ειδικές προσφορές και τα τελευταια νέα μας.

Ελέγξτε την Privacy Policy & Terms of use
Μπορείτε να διαγραφείτε από την λίστα email οποιαδήποτε στιγμή